Як і чим розпалювати камін зі сталевою топкою
Отже, ви прийняли рішення купити сталеву топку на дровах. Вже сама її назва - дров’яна топка - вказує на вид палива: дрова. Але вона не зовсім відповідає на запитання чим розпалювати топку, які дрова краще для цього згодяться, а які краще не використовувати для розпалювання каміна, як закладати дрова в топку і т.д. Та й дрова навіть одного й того ж дерева можуть бути різними і відрізнятися за розміром, формою чи рівнем вологості. І всі ці параметри безпосередньо впливатимуть на роботу вашого каміна.
В цій статті ми розберемося з усіма нюансами вибору дров для сталевої топки і тонкощами мистецтва їх правильної закладки в камін.
Як вибрати дрова для каміна
Правильний вибір дров для каміна - запорука його ефективної роботи. Якщо вибрати дрова для сталевої топки грамотно, її ККД буде максимально високим, полум’я всередині топки яскравим, а однієї закладки дров вистачатиме на кілька годин автономної роботи. Досягти такого успішного результату можна, тільки якщо знати властивості дров різних порід дерев і вміло поєднувати їх.
Взагалі, обираючи дрова для розпалювання сталевої топки, звертати увагу слід на три параметри:
- вид дерева;
- вологість дров;
- розмір полін.
Якими дровами краще топити камін
Універсальної відповіді на питання якими дровами краще топити камін немає. Все залежить від ваших побажань і можливостей. Наприклад, якщо ви шукаєте деревину, яка горітиме довго і милозвучно потріскуватиме в топці, зверніть увагу на бук і дуб. Якщо ж вам приємно вдихати ніжний аромат дров, найкраще підходять для цього дрова фруктових порід.
Крім того, деревину можна умовно поділити за таким критерієм як щільність. Відтак, дрова можуть бути твердими і м'якими. Тверду деревину складніше розпалити, зате горить вона довше і при меншому об’ємі дає більше тепла. М'яка вигорає швидко, але дає яскраве і красиве полум’я.
Ідеальними для розпалювання вважаються дрова, що містять мінімум смоли, горять довго і рівномірно і не дають багато диму і кіптяви при спалюванні. Такими якостями володіють дрова листяних порід дерев - береза, дуб, граб, вільха, бук, клен, в'яз і ясен. Деревина тополі, осики, липи і верби теж використовується для розпалювання, але рекомендується лише в якості добавки до іншого, основного палива.
Серед твердих дров листяних дерев беззаперечним лідером є береза. Переваги березових дров - це:
- невисока ціна
- економічний розхід
- відсутність іскор
- рівномірне і яскраве полум'я
- хороший жар і тривале горіння
Єдиний мінус березових дров - багато сажі після спалювання. Але якщо перед закладкою в камін очистити дрова від кори і додати кілька гілок осики (вони мають властивість очищувати топку від сажі), цю проблему можна легко вирішити.
Класичним варіантом деревини для розпалювання каміна вважаються дубові дрова. Дуб - тверде дерево, яке горить довго і рівномірно, дає багато тепла і приємний аромат. Недолік дубових дров - їхня висока ціна. Але зате розхід досить економний.
Вільха не така популярна, як дуб чи береза, але за якістю мало чим їм поступається. Дрова з вільхи дають красиве рівномірне полум’я, яке горить довго і яскраво, і наповнює оселю дуже приємним ароматом. Крім того, дрова з вільхи ефективно очищують стінки димоходу від кіптяви, тож їх рекомендується додавати до основної деревини, якою ви топите камін.
Своєрідним чистячим засобом для димоходу є також осика. Дрова з осики ефективно чистить димохід від сажі і кіптяви, тож її часто додають в камін для розпалювання разом з іншими дровами. Використовувати виключно осикові дрова сенсу немає - вони згорають надто швидко. Часто їх також використовують, щоб додати вогню яскравості.
З декоративною метою можна підкинути в камін тополю. Дрова з тополі горять дуже красиво і яскраво, але згорають швидко і майже не дають жару і тепла. Як наслідок, підкидати поліна з тополі доведеться щогодини, тому доцільніше використовувати її в парі з іншим видом дерева.
Липа теж використовується разом з іншою деревиною, зазвичай такою, яка легко розпалюється. На відміну від тополі, яка згорає дуже швидко, липові дрова розпалюються повільно, мають високу тепловою енергією і чудово утримують жар.
Дрова фруктових і плодових дерев, наприклад, яблуні, груші, сливи, абрикоси, горіха чи каштана мають щільну структуру, горять довго і виділяють багато тепла. Приємний бонус - вони гарно пахнуть і ніжно тріскотять у вогні. Однак великий вміст смоли, наприклад, в абрикосі, вишні чи сливі, сприяє утворенню сажі та кіптяви на стінках топки і димохідної труби, тому після їх спалювання потрібно подбати про чищення каміна і димоходу.
Властивості | Дрова | |||
Листяні дерева | Фруктові дерева | Хвойні дерева | ||
Тверді породи | М’які породи | |||
Порода дерева | береза, дуб, граб, вільха, бук, клен, в'яз, ясен | тополя, осика, липа, верба | яблуня, слива, груша, вишня, горіх, каштан | сосна, кедр, ялина, модрина, ялівець |
Швидкість розпалювання | повільно розпалюються | швидко розпалюються | швидко розпалюються | розпалюються моментально |
Тривалість горіння | горять довго і рівномірно, хороший жар | горять довго і рівномірно, хороший жар | горять відносно довго | згорають дуже швидко |
Особливості полум’я | яскраве, рівномірне | яскраве, рівномірне | яскраве, з легким потріскуванням | дуже яскраве, з великою кількість диму |
Запах, дим, кіптява | без сторонніх запахів, небагато диму, без кіптяви | без сторонніх запахів, небагато диму, без кіптяви | має виражений приємний фруктовий аромат, небагато диму | багато диму і кіптяви від згоряння смовли, характерний смолистий хвойний запах |
Зауважте: при однаковому об’ємі дров тверді породи деревини будуть давати більше тепла ніж м'які. При цьому м'які породи деревини зазвичай дешевші. М'які породи деревини ідеально підходять для розпалювання каміна на початку і наприкінці холодних пір року. Вони забезпечують більш чисте горіння, але не перегрівають будинок, перетворюючи його на лазню.
А от для розпалювання топки в пік зими - під час довгих морозних ночей - краще підійдуть дрова твердої деревини. Вони горітимуть довго і рівномірно, з потужним жаром. Навіть якщо вогонь до ранку погасне, ізоляція будинку збереже тепло всередині. Камін зранку буде кімнатної температури і в ньому без проблем можна буде заново розпалити вогонь.
► ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки горять дрова в каміні
Чи можна топити камін сосновими дровами
Хвойні породи дерев (сосна, ялина, кедр) містять велику кількість смоли. В процесі спалювання таких дров в топці на склі з'являється жирний шар, який потім важко видалити. Під час горіння смола буде виділяти характерний запах і велику кількість чорного диму, що призведе забруднення топки і димоходу.
Соснові чи кедрові дрова швидко загоряються і дуже швидко згорають, тож ефективності від їх спалювання майже не буде.
Крім того, хвойні під час горіння “стріляють”. Якщо вам подобається таке гучне потріскування дров, то такі породи дерева можуть згодитися для розпалювання каміна. Але врахуйте і всі негативні наслідки спалювання соснових дров.
Багато диму і кіптяви та швидке згорання не роблять соснові дрова хорошим паливом для камінів. Тож хвою зазвичай використовують тільки на початку розпалювання, а не для тривалого горіння, і лише в якості ароматичної добавки, а не основного палива.
Чим не можна розпалювати камін
Розтоплювати камін сторонніми предметами, не передбаченими правилами його користування, суворо заборонено! Такі речі як дерев’яні уламки старих меблів, лавок і парканів, старі дошки та інший непотріб не лише мають невелику тепловіддачу, а й небезпечні при згорянні, адже виділяють в повітря хімічні речовини (фарбу, лак, морилку, грунтовку, антисептики), якими колись були оброблені.
Ні в якому разі не можна топити камін або піч сміттям, навіть якщо воно органічного походження, вологими дровами і дошками, пофарбованою деревиною. Не можна підкидати в вогонь залишки їжі, макулатуру, тканину та інші сторонні предмети. Це не тільки може пошкодити камін і димохід, а й серйозно вплине на пожежну безпеку в будинку.
Крім того, камінну топку не можна топити тими видами палива, які не передбачені в правилах її експлуатації. Якщо виробником заявлено, що єдиним видом палива топки є дрова, палити її вугіллям не слід.
Як вибрати розмір дров для розпалювання в каміні
Розмір дров буде залежати від габаритів самої топки. Для кожної камінної топки підходить свій розмір, але є і загальні правила, якими можна керуватися. Наприклад, довжина і ширина поліна повинна складати приблизно 3/4 від ширини фасадної частини топки.
Рекомендований діаметр дров - 7-10 см. Такі дрова легше розгораються, але і не згорають дуже швидко. Наповнювати камін дровами потрібно приблизно на третину - тоді надходження повітря і тяга будуть найкращими.
Знавці рекомендують не лінуватися і зчищати кору з деревини - так сажі буде менше, вогонь палатиме яскравіше, а аромат буде приємніший.
► ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший розпал каміна на дровах | покрокова інструкція
Який має бути рівень вологості дров для розпалювання в топці
Вологість дров для каміна - дуже важливий показник. Вологі дрова погано горять, шиплять і тріскають при горінні, виділяючи кіптяву та чорний дим, який забруднює стінки топки і димоходу. До того ж від вологості дров залежить і енергоефективність топки.
В ідеалі рівень вологості дров повинен бути менше 15%, інакше вони погано горітимуть, на скляній поверхні топки буде з'являтися кіптява, а задимлення завадить спостерігати за полум'ям.
Визначити точну вологість деревини можна за допомогою спеціального пристрою - вологоміру. Якщо ви вирішили купити топку на дровах, то не забудьте додати і його в список покупок - вологомір вам точно знадобиться.
Якщо показник вологості перевищує 15%, дрова слід просушити. Наприклад, поліна, принесені з двору в кінці осені, мають вологість приблизно 17-20%, тому їх слід сушити близько доби. Але якщо є необхідність в оперативному розпалі печі, краще укладати такі поліна в добре прогрітий камін на другу-третю закладку.
Ідеальні параметри вологості будуть мати ті дрова, що пролежали в приміщенні близько тижня.
Найкраще використовувати дрова з природної сушки, тобто ті, які зберігались у провітрюваному приміщенні або на вулиці під покрівлею не менше шести місяців, включно з літніми місяцями.
3-8% вологості - це оптимальний показник для дров, що варіюється в залежності від породи деревини. Такі дрова слід використовувати для першого розпалювання.
Як розпалити камін з сирими дровами
Якщо коротко - то ніяк. І краще навіть не пробувати. Сирі дрова (тобто з високим рівнем вологості) можуть стати справжньою проблемою для власника каміна або печі. Через високий вміст вологи помітно зменшується тепловіддача топки, оскільки велика кількість виробленої енергії піде на випаровування води з дерева.
До того ж при спалюванні вологої деревини утворюється конденсат, який швидко забруднює саму топку і димар.
В ідеалі вологість дров повинна становити менше 15%. Більш-менш допустимо використовувати деревину з вмістом вологи до 25%. але навіть у цьому випаду краще все ж бодай добу просушити їх в приміщенні.
Щоб дрова не були вологими, рубати їх потрібно досить дрібно. Зберігати цілі колоди не варто - вони сохнуть значно повільніше. Готові поліна слід зберігати в провітрюваному приміщенні або на дворі під накриттям і висушувати в такий спосіб не менше шести місяців, включно з літньою порою року. Безпосередньо перед самим використанням порцію дров слід занести до будинку і дати ще трохи підсохнути при кімнатній температурі.
Де зберігати дрова для каміна
Бажано зберігати дрова, які ви відібрали безпосередньо для закладки в топку, в тому ж приміщенні, де й сам камін - це і практично, і зручно. Місце має бути сухим і чистим. Сьогодні можна знайти багато камінних аксесуарів, призначених для зберігання дров:
- підставки
- дровітні
- сумки
- кошики
Вони не тільки збережуть дрова сухими, а й гармонійно впишуться в інтер’єр, доповнять камін і створять довершений візуальний образ. Звісно, такі аксесуари згодяться для зберігання лише невеликої кількості деревини.
► ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де зберігати дрова для каміна
Якщо ж у вас є необхідність зберігати великі запаси дров, то краще змайструвати для цього накриття на дворі або тривати їх в окремому провітрюваному приміщенні - сховищі, комірці тощо.
► ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Як вибрати камін | види топок для каміна та їх особливості
Чавунна чи сталева топка | в чому різниця і яку топку купити